Ana içeriğe atla

Manastır Gezi Yazısı ve Gezi Notları



Manastır’a yaklaşık 3 saatlik bir otobüs yolculuğunun ardından günübirlik bir ziyaret için geldim. Otobüs yolculuğu daha kısa sürebilirdi aslında ama yol yapım çalışmaları yüzünden trafik hızlı ilerlemiyor maalesef. Buna bir de telefonla daha rahat konuşabilmek için, ara sıra denk gelen boş yolda da otobüsün hızını düşüren 60’lı yaşlarındaki şoför amcamızı ekleyince, 4 saatte yine iyi gittik diye düşünüyorum. Burası oldukça küçük bir şehir olmakla birlikte, Manastır Askeri İdadisi ve Heraclea Antik Kenti dışında görülecek pek fazla bir şey bulunmamakta. Bu yüzden, bu şehre yarım gün ayırmanız bile yeterli olacaktır. Ohrid’de birkaç gün geçirmeyi planlıyorsanız eğer, Manastır’a kısa bir süreliğine de olsa geçmenizi tavsiye ederim.



Otogar, Manastır Askeri İdadisi’ne ve aynı zamanda şehir merkezine çok yakın. Otobüs zaten Manastır Askeri İdadisi’nin yanından geçerek daha sonra otogara varıyor. Eğer Ohrid’den dönüş biletinizi aldıysanız, otogara gitmenize gerek kalmadan Manastır Askeri İdadisi’nin karşısında inip, turunuza başlayabilirsiniz.


Not: Gidiş ve dönüş biletimi Ohrid’den almıştım. Yine de Manastır’da otogarda sizden miktarını anlayamadığım kadar bir ek ücret istiyorlar (Galiba hizmet ücreti). İngilizce bilmedikleri ve Makedonca soru sormaya çalıştıkları için benden olumlu-olumsuz bir cevap alamayınca, bu ücreti istemekten vazgeçtiler ve sorunsuz bir şekilde yerime geçtim.

Şehir turuma tabi ki tarihimiz için önemli bir yere sahip olan Manastır Askeri İdadisi ile başladım. İkinci katında bir Mustafa Kemal Atatürk Müzesi var. Giriş ücreti: 100 Dinar. Bu müzede, gerek Atatürk’ün gençlik yıllarından gerekse de askerlik yıllarından bol bol fotoğraf, belge ve bilgi var. Ancak çok büyük bir müze değil, içini gezmek için sanırım yarım saat yeterli oluyor.Bunun yanında, duygu yüklü bir yarım saate hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim. Ayrıca giriş katındaki bir cam haznenin içinde, Atatürk'ün gençlik yıllarındaki bir aşığından mektup da bulunmakta. (Bir dizi bile çekilebilir bu mektuptan hareketle.)




Müzeden sonra şehir merkezine doğru yol aldım. Manastır Askeri İdadisi önünden sola doğru ilerleyince, İstiklal Caddesi’nin Manastır versiyonu diyebileceğim şehrin ana yürüyüş caddesi ve meydanına doğru gidiyorsunuz. Buralarda fotoğraf çekebileceğiniz birkaç heykel anıt, cami ve kilise bulunmakta. Güzel kafe ve pub’lar da yok değil hani. Bankalar, marketler ve birkaç resmi bina da burada.


Heraclea Antik Kenti



Heraclea Antik Kenti’ne gitmek için tekrar Manastır Askeri İdadisi’ne geri dönüp, yolun karşısındaki parkın içinden geçtim. Bu güzel parkta bisiklet sürebilir veya dinlenebilirsiniz. Parkın sonundan sol taraftaki ana caddeye geçip, bu cadde üzerinden bir 10 dakika yürüyünce Antik Kente ulaşıyorsunuz. . Burada bir anfi tiyatro ve haliyle antik kalıntılar mevcut ancak eğer daha önce başka antik kentleri ziyaret ettiyseniz, burası size etkileyici gelmeyecektir. 

Antik Kent giriş ücreti: 100 Dinar














Yorumlar